Založ si blog

Spoplatnené vysoké školy

Pred voľbami ma veľmi pobavili výroky pána Sulíka. Dozvedela som sa, že čiastočné spoplatnenie štúdia na vysokých školách prinesie výhody v podobe skvalitnenia vzdelávacieho procesu a zvýší úroveň vysokých škôl u nás. To bolo naozaj veľmi zaujímavé poznanie. Pán Sulík si zrejme neuvedomuje, že prístup k vzdelaniu, hoci aj vysokoškolskému, by mal mať každý a každý, hoci chudobnejší, by mal mať možnosť podľa svojich schopností a zručností študovať na vysokej škole. Čiastočným spoplatnením štúdia na vysokých školách by platenie školného mnoho nádejných talentov odrádzalo od štúdia. Študenti pochádzajúci zo solventnejších rodín by zmenu pravdepodobne ani nepostrehli avšak študenti, ktorí nemajú dostatok finančných prostriedkov, by mohli stáť pred neľahkou úlohou- zadlžiť sa ešte pred začiatkom nového života, alebo pracovať ale bez vysokoškolského titulu a s menšími šancami získať lepšiu prácu.

Vysoká nezamestannosť a nedostatok pracovných ponúk na Slovensku spôsobujú, že mnoho čerstvých absolventov vysokých škôl sa stáva hneď po ukončení vysokej školy nezamestnanými. Na internete sa síce objavuje každý deň mnoho pracovných ponúk, ale mnohé pozície si vyžadujú aspoň ročnú prax v odbore. Študenti teda nemajú istotu, že po štúdiu budú môcť splácať pôžičku. Pretože mesačné splácanie pôžičky nebude ich jediným výdavkom. Žijeme v dobe, kedy sú ceny nehnuteľností vzhľadom na  výšku platov, priveľmi vysoké.( aj keď kríza znížila ich ceny) Mnoho  z nás si teda v budúcnosti bude musieť zobrať hypotéku na dvadsať možno tridsať rokov a to, či popri tom budeme schopní ešte splácať pôžičku, nie je zanedbateľné.

Riešením by bolo, keby študenti boli schopní a mali podmienky na to, aby mohli pracovať aj počas štúdia na vysokej škole. Mnohí študenti to aj v súčasnosti zvládajú. Dovoľte mi však, aby som bola konkrétnejšia. Ja som študentkou Pedagogickej fakulty UK v Bratislave, odbor anglický jazyk a literatúra a náuka o spoločnosti a v priebehu pracovného týždňa mám tak vyťažený rozvrh, že na brigádu by mi ťažko zostával čas. Brigádovať popri štúdiu je možné, ale s najväčšou pravdepodobnosťou budete zanedbávať študíjne povinnosti a nechodiť na prednášky. U nás sa dôraz kladie aj na dochádzku, takže sa študentovi, ktorý vymeškal viac ako dve-tri hodiny  za semester, môže stať, že  nebude pripustený ani na skúšku. V tomto teda vidím veľký problém. Pretože väčšina študentov vysokých škôl nemá stanovený rozvrh tak, že si môžu dovoliť napríklad každý deň v poobedných hodinách pracovať. Na niektorých zahraničných školách je to, podľa slov mojich kamarátov- študentov, opačné. Vysoké školy majú záujem na tom, aby ich študenti mali popri štúdiu možnosť pracovať.

Po malej odbočke by som sa rada vrátila k tvrdeniu, že spoplatnenie vysokého školstva by prinieslo zvýšenie úrovne vysokých škôl na Slovensku. Samozrejme zlepšenie finančnej situácie vysokých škôl môže zlepšiť alebo vyriešiť mnohé problémy, s ktorými dnešné vysoké školy bojujú. Úroveň škôl by sa však dala, podľa môjho názoru, zvýšiť aj prostredníctvom sprísnenia požiadaviek kladúcich   sa  na študentov  na mnohých školách. Ja napríklad dobre nerozumiem, prečo musí študent na niektorých školách dosiahnúť osemdesiat percent, aby spravil skúšku a na iných mu stačí len päťdesiat. Alebo by ma tiež zaujímalo ako je možné, že niekde sa študenti učia z päťsto stranových učebníc, inde z učebníc pätdesiat stranových. Potom sa netreba čudovať, že na vysokých školách študujú aj študenti, ktorí tam vôbec nepatria a ktorí študujú len kvôli titulom.

Dovolím si ešte poznamenať, že aj keď si študenti za štúdium neplatia. Ich mesačné výdavky sú pre mnohých veľmi vysoké. Internáty poskytujú síce relatívne lacné ubytovanie, no keď si pomyslím na osobné skúsenosti z ubytovania na internátoch v Bratislave, mnohokrát nie je za čo platiť. A tak sa mesačné výdavky študentov môžu pohybovať aj od 166 do 332 eur.

Dúfam teda, že aj v budúcnosti budú mať aj študenti z ekonomicky slabších pomerov možnosť študovať a že sa nevrátime do minulosti, kedy z každej rodiny šiel študovať len jeden a to spravidla ten najtalentovanejší a najstarší.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1
Celková čítanosť: 1610x
Priemerná čítanosť článkov: 1610x

Autor blogu

Kategórie

Archív

Odkazy